Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie.
Fot. Matěj Vrtil |
Składniki potrzebne do upieczenia gęsiej piersi:
- 1 pierś z gęsi
- 2 łyżki soli
- 3-4 l wody
- dużo majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 jabłka
- tuzin suszonych śliwek
Na dzień przed pieczeniem wkładamy pierś z gęsi do garnka z wodą i solą dodaną w ilości jednej łyżki na 2 l wody. Rankiem pierś wyjmujemy, suszymy ręcznikami papierowymi i nacieramy majerankiem z czosnkiem.
Majeranku musi być dużo - nawet dwa opakowania popularnych producentów. Czosnek trzemy na drobnej tarce. Starajmy się do tej czynności nie używać praski.
Zobacz też: Jak upiec kaczkę z kaszą
Piekarnik ustawiamy na 200 stop C. W tym czasie kończymy przygotowanie piersi. Skórkę nacinamy na krzyż i na patelni wytapiamy tłuszcz. Robimy to w ten sposób, że na zimnej patelni układamy pierś skórą do źródła ciepła i powolutku podgrzewamy. Gęsie tłuszcz wytapia się bardzo szybko i nie potrzeba do tego wysokiej temperatury.
Po kilku minutach, gdy skórka z gęsi jest przyrumieniona a tłuszcz wytopiony, przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, ale skórką do góry. Kość oczywiście zostawiamy.
Do naczynia dodajemy jabłka przecięte na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Luzem też wrzucamy suszone śliwki.
W 200 stopniach C. pierś z gęsi pieczemy przez godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stop. C i pieczemy jeszcze od 60 do 90 min (w zależności od wielkości piesi). Przez ostatni kwadrans można otworzyć naczynie, by lepiej przyrumienić skórkę.
Czytaj też: Nóżki kacze pieczone z jabłkami
Gęś podajemy ze smażonymi borówkami i kaszą gryczaną niepaloną.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń