Na rozpoczęcie sezonu dyniowego wybrałem niewielką dynię o wadze 3,2 kg. Wyrosła na działce, ładnie się zażółciła ale przestała rosnąć. Więc trafiła do kuchni do zalewy octowej.
Fot. Sabrina Ripke |
Do zalewy potrzeba przygotować:
- 2 kg dyni
- szklankę octu 10%
- szklankę wody
- kilogram cukru
- garść goździków
- niewielki kawałek cynamonu
Jesienią dynia jest bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można z niej robić surówki, zupy, można ją piec, gotować, smażyć. Rewelacyjny jest na przykład dżem z dyni w parze z jabłkiem. Na surowo niektóre gatunki dyni są wyśmienite w połączeniu z pomarańczą. Jednym z moich ulubionych dań jest krem z dyni.
Dynię trzeba przekroić na kilka części. Miękkie wnętrze, bo wysupłaniu pestek, trafia do kosza. Pestki do piekarnika, gdzie się suszą w temperaturze najpierw 50 potem 60 stop. C.
Cała dynię, po obraniu ze skórki, kroimy w kostkę tak mniej więcej o boku 2 cm, choć wiadomo, że nie będzie ona regularna. I nie ma się tym co stresować.
Cukier, ocet, wodę i goździki umieszczamy w dużym garnku. Gdy się zagotuje dodajemy dynię. Mieszamy niespiesznie i zostawiamy w spokoju. Od czasu do czasu zaglądamy do kuchni by zamieszać.
Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z dyni
Gdy dynia stanie się już miękka i będzie przypominać kolorem miód. można ją przenieść do słoików. Z podanej porcji wychodzi 10 słoiczków po dżemie.
Tak przygotowana dynia wyśmienicie nadaje się jako dodatek do mięs i wędlin. Podobnie zresztą jak przygotowane według tego samego przepisu gruszki w occie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz