Zupa z kani jest smaczna, choć w smaku nie przypomina typowej zupy grzybowej. Z wyglądu podobna jest do flaczków. W sezonie, gdy kani jest w bród, warto ją przyrządzić. Zwłaszcza, że nie ma z nią dużo problemów.
Fot. Pan Piter |
Do przygotowania zupy z kani potrzebne jest:
- 1 l bulionu
- kanie
- marchewka
- pietruszka
- seler
- cebula
- ziele angielskie
- tymianek
- jałowiec
- czerwona papryka
- papryka chili
Właściwie jakiego by grzybiarza nie zapytać jak przyrządzić kanie to odpowie, że najlepiej usmażyć a`la schabowy obtaczając jajkiem. Pomysł pewnie nie jest zły, ale ile razy w ciągu krótkiego sezonu można jest te grzyby przyrządzone w ten sam sposób? Dlatego też proponuję oryginalny sposób na zrobienie zupy grzybowej z kani.
Wykonanie
Do bulionu (obojętnie jakiego, dobry jest wołowy), wrzucamy 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ziarenka jałowca. Można dodać kawałek ostrej papryki chili, ale nie jest to obowiązkowe. Podobnie jak ząbek czosnku.Płyn wstawiamy na gaz. Obieramy jedną mała marchewkę, jeden korzeń pietruszki i mniej więcej tej samej wielkości kawałek selera. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do zarumienienia. Kanie - potrzebna jest co najmniej jedna duża, choć lepsze będą trzy średniej wielkości, tniemy w paski.
Zobacz też: Jak usmażyć kanie
Gdy usmażona cebula wyląduje w garnku na tej samej patelni smażymy kanie - w sumie około 10 min. Gdy kanie się smażą zupę możemy przyprawiać. Dodajemy łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, niecała łyżeczkę tymianku. Możemy też dosolić i doprawić pieprzem.
Czytaj też: Jak łatwo oczyścić kurki
Gdy kanie się usmażą dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut i możemy wylewać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz