Barszcz jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale chętnie jadany jest również przy wielu innych okazjach. Dobry barszcz może być świetny zawsze na rodzinny obiad czy zaproszenie gości specjalnych.
Fot. Fotolia.com |
Składniki potrzebne do ugotowania smacznego barszczu:
- 4 buraki
- 0,5 l zakwasu buraczanego
- 1,5 l warzywnego wywaru z aromatem grzybowym
- 100 g suszonych prawdziwków
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz, cukier
- sok z cytryny
Przepisów na ugotowanie barszczu jest sporo. Warto z nimi
eksperymentować. Receptura podana poniżej jest autorstwa znanego, przedwcześnie
niestety zamarłego, Macieja Kuronia. Na tym blogu podaje też przedwojenny przepisna barszcz czerwony przypomniany przez Magdę Gessler.
Wygląda też na to, że przygotowanie smacznego barszczu musi
być rozłożone w czasie. Nie mówimy tu o zupie, którą kupujemy w kartonie i
podgrzewamy. Czymś takim to się możemy ratować w czasie wojny. Na co dzień
jednak dobrze jest dobrze, więc zaczniemy od upieczenia buraków. Można je
ugotować, ale pieczone mają całkiem inny aromat i smak.
Zobacz też: Przepis na sałatkę z buraków pieczonych
Buraki można upiec przy okazji pieczenia ciasta albo mięsa na
obiad. Jeśli są przeciętnej wielkości to powinno im wystarczać około 1,5
godziny w piekarniku rozegranym do 180 stop. C. Mogą one leżeć obok brytfanki. Po wystudzeniu trzeba je obrać.
Również wcześniej moczymy grzyby, które zalewamy pół litrem
wody. Powinny się moczyć co najmniej
dwie godziny. Oczywiście najlepsze są suszone prawdziwki, ale jak ich nie
będziemy mieli to można je zastąpić podgrzybkami lub innymi.
Upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i
liść laurowy. Gotujemy całość przez kilka minut i przecedzamy.
Teraz dolewamy do niego wywar z grzybów (z samych grzybów
zrobimy uszka) oraz zakwas buraczany. Teraz czeka nas najważniejszy moment i chwile skupienia. Podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie
nie możemy doprowadzić do momentu zagotowania, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i
ewentualnie odrobiną cukru i soku z cytryną
Barszcz podajemy z uszkami (wersja wigilijna) lub ugotowaną
fasolą (wersja powszednia). Można tez go popijać samodzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz