Wątróbka to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad. Wątróbka z kaczki jest w cenie zbliżonej do tej z kurczaka a jednocześnie jest o niebo delikatniejsza i wyśmienicie komponuje się z gruszką.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 400 g wątróbki z kaczki
- 2 duże cebule
- 1 twardą gruszkę
- masło
- sól
- pieprz
Wątróbka kacza, to poza cielęcą, jest najlepszą względnie
łatwą dostępną na rynku. U nas jest niedoceniana, ale jej zalety dawno już
poznali Francuzi, którzy potrafią z niej robić wiele dań. Często jest ona
stałym elementem w Polsce w restauracjach specjalizujących się we francuskiej
kuchni. Popularna jest również w kuchni azjatyckiej.
Wątróbka jest tanim produktem, który jednak powinien od
czasu do czasu znaleźć się na naszym talerzu. Jest ona bowiem bogatym źródłem
witamin z gruby B oraz żelaza. Jednym z tricków, który sprawia, że wątróbka jest
miękka i puszysta jest przetrzymanie jej przez dwie, trzy godziny w zimnym
mleku.
Wykonanie
Do przygotowanie kaczej wątróbki będziemy potrzebowali dwóch
patelni. Na pierwszej usmażymy cebulę według receptury podanej na tej stronie i gruszkę, na drugiej - samą wątróbkę.
Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w plastry.
Wrzucamy ja na patelnię w której rozpuściliśmy nieco masła. Gdy cebula dobrze
się już usmaży wyjmujemy ją do osobnego naczynia, a na patelni smażymy gruszkę.
W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i roztapiamy na niej
masło. Gdy stwierdzimy, że gruszki są już dostatecznie miękkie to dorzucamy do
nich cebulę a na drugą patelnię wrzucamy wątróbkę
Czytaj też: Przepis na wątróbkę z jabłkiem i żurawiną
Wątróbki nie powinniśmy smażyć dłużej niż 3-4 minuty. po
takim czasie przestanie ona być surowa a jednocześnie będzie krucha i nie
będzie przypominać gumy. Wiele osób dlatego nie lubi wątróbki, że bardzo często
jest ona przeciągnięta, bo na patelni spędza zbyt wiele czasu. Szczególnie
dotyczy to wszelkich stołówek i wielu restauracji o naszych babciach nie
wspominając.
Usmażoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z cebulą i gruszką.
Mieszamy przez chwilę i podajemy na stół. Całość przygotowania zajmuje niewiele
czasu. Ozdobić ją możemy posypując siekaną kolendrą lub pietruszką.
wątróbka z kaczki jest obecnie nieosiagalna , ;) , niestety
OdpowiedzUsuńKupiłem w Biedronie w cenie 6 zł za 400 gram
UsuńJa również kupiłam niedawno w Biedronce😊
Usuńpo poł roku ta wątróbka kosztuje już 8.99
UsuńJa również niedawno kupiłam w Biedronce😊
OdpowiedzUsuń