Rewelacyjny kapuśniak z kiszonej młodej kapusty to zupa wybitnie wiosenna. Główka młodej kapusty w sezonie kosztuje niewiele, a świeżo ukiszona w słoju smakuje wybornie. Jeśli sami ukisimy kapustę, z której potem samodzielnie przygotujemy zupę to możemy być pewni, że zachwycimy się jej smakiem.
Fot. Vasilijus Bortnikas z Pixabay |
Do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty kiszonej potrzebujemy:
- 1,5 l bulionu wołowego
- 300 g młodej kapusty kiszonej
- 4 młodych ziemniaków
- młodą marchewkę
- pietruszkę
- koperek
- kminek (może być mielony)
- sól
Zupa z kiszonej kapusty na terenie naszego kraju nie jest
niczym niezwykłym. Ma ona też swoje regionalne odmiany, jak na przykład
góralska kwaśnica. Podaje się ją w kociołku na ogniu z osobną miską, w której
znajdują się kartofle. Kwaśnica przygotowywana jest na wodzie, podczas gdy
klasyczny kapuśniak robi się na bulionie.
Zobacz też: Młoda kapusta po chłopsku
Kapuśniak czy kwaśnica to jednak przepisy na zupy
przygotowywane na bazie ukiszonej jesienią białej kapusty. Tymczasem my
podjęliśmy się zadania wykonania pysznej
zupy z kiszonej młodej kapusty. Nie jest to już takie oczywiste, bo nawet osoby
zawodowo zajmujące się uprawą i sprzedażą warzyw nie zawsze wiedzą, że można kisić młodą kapustę. A przepis na to jak ją ukisić znajduje się naszej stronie.
Wykonanie
Przygotowanie kapuśniaku zaczynamy od dodania do bulionu pokrojonych
w kostkę młodych, najlepiej polskich, ziemniaków. Jednocześnie do garnka wrzucamy startą na tarce
marchewkę i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Całość gotujemy około 15 min, do
momentu kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie.
Przed końcem gotowania do zupy dodajemy ukiszoną młodą kapustę.
Jeśli zrobiliśmy ją samodzielnie i nie jest ona bardzo kwaśna (o co zresztą
bardzo trudno), to nie musimy jej płukać. Gotujemy jeszcze kilka minut. W tym
czasie kapuśniak doprawiamy dodając obowiązkowo kminku i soli.
Czytaj też: Przepis na kiszenie młodej kapusty
Gdy lubimy konkretniejsze zupy możemy do tego kapuśniaku
dodać jeszcze pokrojony w kostkę boczek wędzony, usmażony na osobnej patelni, wraz
z drobno posiekaną cebulą
Kapuśniak z młodej kapusty podajemy z koperkiem w dużej
ilości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz