Nalewka imbirowa ma wiele zalet. Oprócz właściwości rozgrzewających poprawia nastrój, apetyt, wzmacnia i poprawia trawienie. W barku jest więc potrzebna na jesienne słoty, zimowe mrozy czy wiosenne roztopy.
Fot. siala z Pixabay |
Przygotowanie nalewki z imbiru jest dość proste. Potrzebujemy:
- 20 g mielonego imbiru
- 1 l spirytusu 70%
- 4 g mielonego kardamonu
- 5 g cukru waniliowego
- 200 g lejącego się miodu
- 0,5 l przegotowanej wody
Na początek w słoju imbir i kardamon zalewamy rozcieńczonym spirytusem. Alkohol o mocy podanej wyżej otrzymamy, gdy do 0,7 l spirytusu o mocy 96% dodamy szklankę wody. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Zobacz też: Nalewka imbirowa w siedem dni
Po miesiącu nastaw musimy przefiltrować. W czasie gdy alkohol się klaruje my z miodu i cukru waniliowego przygotowujemy syrop. W tym celu wlewamy do przegotowanej wody miód i cukier waniliowy. Wodę nieznacznie podgrzewamy stale mieszając i czekamy aż się rozpuści miód. Wtedy syrop mieszamy z przefiltrowanym już alkoholem.
Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek. Musimy je szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Tam niestety nalewka imbirowa musi jeszcze poleżeć co najmniej cztery miesiące.
Czytaj też: Nalewka cynamonowa
Nalewka imbirowa najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz