środa, 13 listopada 2019

Pyszny bulion drobiowy

Jak przygotować dobry bulion drobiowy? Nie jest to trudne, a samodzielnie zrobiony o niebo przewyższa te z kostki, choćby były robione przez najlepsze koncerny. Jeśli chcemy smacznie i zdrowo jeść, musimy się do tego przygotować.

Fot. Muisje z Pixabay.com

Zanim zabierzemy się do pracy należy zebrać:


  • cebulę
  • marchewkę
  • seler naciowy
  • kości z kurczaka
  • oliwę
  • przyprawy

Bulion drobiowy jest łatwy do  przygotowania, nie wymaga wiele czasu na jego przygotowanie, a mimo wszystko jest czasochłonny. Do jego wykonania warto się przyłożyć, bo potem od bulionu właśnie zależy smak wielu potraw. Na przykład wspaniałej zupy z kapusty pekińskiej, która ma swój niepowtarzalny smak. 

Czytaj też: 5 zasad przygotowania dobrego bulionu

Zaczynamy od kurczaka. O smaku bulionu w dużej mierze decydują kości. Dlatego warto wziąć takie elementy kurczaka, które mają duże kości  - na przykład część udka. Jeśli zależy nam na tym, by bulion nie był tłusty, dobrze jest najpierw pozbyć się skóry. Kości, jeśli się uda, warto przełamać.

Tak przygotowane udka wkładamy do piekarnika i pieczemy około dwóch godzin.

Zobacz też: Jak ugotować bulion warzywny po francusku

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę, marchew i seler kroimy w plastry. Na dno garnka, w którym bulion przygotujemy, lejemy łyżkę oliwy, podgrzewamy ją i wrzucamy warzywa. Takie podsmażenie wydobywa z nich najwięcej aromatu. 

Gdy warzywa zmiękną zalewamy je wodą, wrzucamy upieczone części kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i zostawiamy na małym gazie na co najmniej dwie godziny.

Pod koniec gotowania bulion możemy popieprzyć. Jeśli mamy go użyć jako półprodukt do przygotowania innych potraw, to nie warto solić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz