wtorek, 10 września 2019

Jak usmażyć kanie

Przyrządzenie grzybów o nazwie kania niemal niczym nie różni od smażenia kotletów schabowych. Najpierw jednak usmażymy kanię a`la schabowy należy oczyścić i umyć.

Fot. Pan Piter

Do smażenia kani potrzebne będą:


  • kapelusze kani
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • mleko (opcjonalnie)

Umyte kapelusze kani (nóżek się nie smaży) możemy trochę pomoczyć w mleku. Będą bardziej miękkie, ale jeśli nie mamy mleka, czasu albo ochoty, można z tego etapu zrezygnować.

Przed dalszą obróbką kanię należy wysuszyć kładąc ja na kilka minut na papierowym ręczniku.

Następnie kanie obtaczamy w zbełtanym na talerzu jajku z dodatkiem soli i pieprzu. Ile należy użyć jaj? Mniej więcej jedno na kapelusz, ale tu znów zależy dużo od wielkości kani, bo grzyb grzybowi nie równy. W każdym razie kania powinna być solidnie w jajku obtoczona.

Uwaga! 

Kania, podobnie jak boczniak (czyli grzyby z blaszkami) są bardzo podatne na działanie soli i bardzo łatwo je przesolić. Przygotowując kanię soli używaj więc z umiarem!

Następnie kanię obsypujemy bułką  tartą i mąką. Zamiast bułki można też użyć dobrej śmietany.

Czytaj też: Do jakiej potrawy jaka przyprawa czyli jak używać ziół

Na patelni rozgrzewamy masło. Można też smażyć kanie na smalcu lub oleju, ale masełko jest jednak najlepsze. Trzeba tylko uważać, by się nie przypaliło. Smażymy tak długo, aż kapelusze się ładnie przyrumienią. Kania nie musi spędzać na patelni tyle czasu ile kotlet.

Najładniej kanie wyglądają usmażone w całości. Zdarza się jednak, że kapelusze są większe niż patelnia. Wtedy można je pokroić na mniejsze kawałki.

Do jajka, oprócz soli i pieprzu, można dodać zgnieciony ząbek czosnku albo posiekane zioła.

Zobacz też: Jak usmażyć kanie z jajkiem

Inny sposób na przyrządzenie kani to umycie jej i pokrojenie w paski. Następnie lekko ją podsmażamy na maśle i dodajemy jajka przygotowując jajecznicę. Jest równie smaczna, jak kania a`la schabowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz