Szaszłyki z kurczaka przygotowuje się łatwo i szybko. Warto jednak o nich pomyśleć trochę wcześniej, by mięso nabrało aromatu. Zaletą jest też to, że mięso kurczaka można zastąpić innym rodzajem drobiu - na przykład indykiem.
Do przygotowania szaszłyków drobiowych musimy przyszykować:
- 40 dag kurczaka
- 150 mln oliwy
- ananasa
- paprykę
- oregano
- sól
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
Zestawienie mięsa drobiowego z trochę egzotycznie brzmiącym ananasem nie powinno dziwić. Z połączenia piersi kurczaka i ananasa można zrobić rewelacyjną sałatkę do której dodamy kukurydzę.
Grill w Polsce jest bardzo popularny w miesiącach
wiosenno-letnich. I bardzo dobrze, bo podawane obróbce cieplnej potrawy są zdrowe.
Pod warunkiem, że nie ograniczamy się tylko do tanich kiełbas naszpikowanych
chemią. Wiele związków chemicznych w wędlinach poddawanych działaniu
temperatury zmienia się w substancje rakotwórcze. Dlatego lepiej do grillowania
używać produktów nie przetworzonych wcześniej
.
Piersi z kurczaka można marynować na kilka sposobów. Można na
przykład zrobić ją z mieszaniny między innymi sosu sojowego i miodu. Bez
względu jednak na to jaki sposób wybierzemy, musimy mieć świeże mięso i
najlepiej świeże przyprawy. Ponieważ tutaj podaje pomysł na grillowanego kurczaka
warto dodać, że nad żarem warto położyć jeszcze osobno warzywa. Mogą one być przeróżne
– od cebuli i papryki, po cukinię, bakłażana, czosnek, a nawet rewelacyjnie smakujące na
grillu, pieczarki.
Mięso z kurczaka (lub indyka bo ponoć zdrowsze a
przygotowuje się w identyczny sposób) kroimy na kostki o wielkości mniej więcej
1,5 x 1,5 cm. Potem wkładamy do miseczki posypujemy pieprzem i obficie oregano.
Najlepsze jest oczywiści świeże, ale jak go nie ma pod ręka to może być i
suszone. Zalewamy oliwą.
Tak zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce co najmniej
godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Można je nawet przygotować dzień lub dwa dni
wcześniej.
Paprykę - najlepiej czerwoną bo najładniej wygląda, kroimy w
kawałki o podobnej wielkości. Można oczywiście użyć też papryki zielonej lub
żółtej. Podobnie postępujemy z ananasem. Kroimy go na mniejsze kawałki. I
wszystko mamy gotowe po kolei nadziewamy na patyczki - paprykę, kurczaka,
ananasa, paprykę, kurczaka, ananasa....
Tak przygotowane szaszłyki drobiowe układamy na aluminiowej
tacy lub folii, solimy, polewamy oliwą i grillujemy około pół godziny.
Można podawać na przykład ze szparagami lub innymi grillowanymi
warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz