piątek, 17 maja 2019

Szaszłyk z piersi kurczaka


Szaszłyki z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo. Przepis jest prosty. Wymaga on jednak nieco czasu, w czasie którego kurczak na szaszłyki leży w marynacie.


kurczakowy szaszlyk, szaszlyk z piersi kurczaka
Fot. Pixabay.com

Do przygotowania szaszłyków z piersi kurczaka potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • oliwę
  • sól

Najpierw przygotowujemy marynatę. Polega to na zmieszaniu musztardy z miodem i sosem sojowym. Jeśli mamy ochotę to smak marynaty możemy wzbogacić dodając mielonego czarnego pieprzu, imbiru (najlepiej świeżego, startego), chilli albo nawet szczyptę cynamonu. Wszystko zależy od składników, które mamy pod ręką i naszej kreatywności.

Wśród naukowców trwa dyskusja, czy kurczaka myć przed przyrządzaniem, czy lepiej tę czynność sobie odpuścić. Ostatnio poważne naukowe amerykańskie autorytety są raczej zdania, że mycie drobiu może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Wszystko to dlatego, że myjąc kurczaka chlapiemy brudną wodą na wszystkie strony. A to w tej wodzie może być wiele niebezpiecznych i szkodliwych bakterii, które zamierzamy zmyć. I choć rzeczywiście nie będzie ich na mięsie to mogą one trafić na wszystko co leży w pobliżu zlewu. Naukowcy ci podkreślają, że najważniejsza jest obróbka termiczna i dlatego mysie nie ma sensu.

My jednak zachowujemy się tradycyjnie. Dlatego ostrożnie umyte piersi kurczaka suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o grubości 1,5 - 2 cm. Zanurzamy je w marynacie i zostawiamy je co najmniej na noc. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to możemy okres marynowania skrócić, ale nie powinien być on krótszy niż godzinę.


               Zobacz też: Zapiekane udka kurczaka 


Jeśli nie mamy możliwości ugrillowania tych szaszłyków, to możemy je przypiec w piekarniku. Powinniśmy go rozgrzać do temperatury 200 stop. C.

Wyjęte z marynaty paski kurczaka nadziewamy wzdłuż na patyczki. Żeby mięso lepiej się trzymało łapiemy za końcówki paska i delikatnie przekręcamy nim w taki sposób jakbyśmy zawiali cukierek. Gotowe szaszłyki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem skropionym oliwą.

Szaszłyki w piecu (jeśli przygotowujemy je w piekarniku) nie powinny leżeć dłużej niż 10 min. Na grillu dość szybko uchwycimy moment, w którym będą gotowe. Nie warto ich przeciągać, bo mięso będzie potem suche. 

Szaszłyki podawać można z zapieczonymi suszonymi  morelami, które wcześniej leżały w tej samej marynacie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz