Szaszłyki z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo. Przepis jest prosty. Wymaga on jednak nieco czasu, w czasie którego kurczak na szaszłyki leży w marynacie.
Do przygotowania szaszłyków z piersi kurczaka potrzebujemy:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- oliwę
- sól
Najpierw przygotowujemy
marynatę. Polega to na zmieszaniu musztardy z miodem i sosem sojowym. Jeśli
mamy ochotę to smak marynaty możemy wzbogacić dodając mielonego czarnego
pieprzu, imbiru (najlepiej świeżego, startego), chilli albo nawet szczyptę
cynamonu. Wszystko zależy od składników, które mamy pod ręką i naszej
kreatywności.
Wśród naukowców trwa dyskusja, czy kurczaka myć przed
przyrządzaniem, czy lepiej tę czynność sobie odpuścić. Ostatnio poważne naukowe
amerykańskie autorytety są raczej zdania, że mycie drobiu może przynieść więcej
szkody niż pożytku.
Wszystko to dlatego, że myjąc kurczaka chlapiemy brudną wodą na
wszystkie strony. A to w tej wodzie może być wiele niebezpiecznych i
szkodliwych bakterii, które zamierzamy zmyć. I choć rzeczywiście nie będzie ich
na mięsie to mogą one trafić na wszystko co leży w pobliżu zlewu. Naukowcy ci
podkreślają, że najważniejsza jest obróbka termiczna i dlatego mysie nie ma
sensu.
My jednak zachowujemy się
tradycyjnie. Dlatego ostrożnie umyte piersi kurczaka suszymy ręcznikiem
papierowym i kroimy w paski o grubości 1,5 - 2 cm. Zanurzamy je w marynacie i
zostawiamy je co najmniej na noc. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to możemy okres
marynowania skrócić, ale nie powinien być on krótszy niż godzinę.
Zobacz też: Zapiekane udka kurczaka
Jeśli nie mamy możliwości ugrillowania tych szaszłyków, to możemy je przypiec w piekarniku. Powinniśmy go rozgrzać do temperatury 200 stop. C.
Wyjęte z marynaty paski
kurczaka nadziewamy wzdłuż na patyczki. Żeby mięso lepiej się trzymało łapiemy
za końcówki paska i delikatnie przekręcamy nim w taki sposób jakbyśmy zawiali
cukierek. Gotowe szaszłyki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem skropionym
oliwą.
Szaszłyki w piecu (jeśli przygotowujemy je w piekarniku) nie powinny
leżeć dłużej niż 10 min. Na grillu dość szybko uchwycimy moment, w którym będą gotowe. Nie warto ich przeciągać, bo mięso będzie potem suche.
Szaszłyki podawać można z zapieczonymi suszonymi
morelami, które wcześniej leżały w tej samej marynacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz