czwartek, 6 czerwca 2019

Domowe kruche krówki

Przy odrobinie wprawy domowe krówki są proste w wykonaniu a smakują absolutnie. Podany tutaj przepis można nieco modyfikować zmieniając na przykład śmietanę na mleko skondensowane lub dodając nieco masła. Za każdym razem będziemy się nimi niezdrowo opychać.



lezace na jasnym tle pokrojone w szesciany domowe krowki
Fot. Pan Piter

Podstawowe składniki na krówki to:


  • 500 ml śmietany tortowej
  • 200 g cukru
  • laska wanilii

Wszystkie składniki wylewamy na patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu. Masę cały czas mieszamy. Podgrzewamy ją tak długo aż zgęstnienie na tyle, że ślad po łyżce nie będzie natychmiast zalany, a kilka kropel wylanych na talerzyk szybko zastygnie.

Jeśli dobrze odparowaliśmy całą masę to właściwie robotę mamy zrobioną. Ową maskę krówkową należy teraz wylać do płaskiego naczynia wyłożonego pergaminem. Można go też posmarować masłem, aby się zastygła masa nie przykleiła.

Po kilku godzinach masa zastyga i wtedy trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki przypominające fabryczne cukierki. Na koniec możemy je zawinąć, w przekrojony na mniejsze kawałki, pergamin.

Z masą można eksperymentować. Śmietankę tortową można zastąpić taką o mniejszej zawartości tłuszczu, mlekiem lub mlekiem skondensowanym. Zamiast laski wanilii można dodać cukier wanilinowy. Można tez spróbować dodać ze dwie łyżki masła. Pamiętajmy jednak, że każda ingerencja w składniki zmieni smak i konsystencję krówek.


3 komentarze: