Ponieważ podany niżej przepis na nalewkę anyżową jest przepisem na trunek o właściwościach leczniczych należy go przestrzegać w miarę dokładnie. Za to taka anyżówka złagodzi nam kaszel.
Składniki nalewki anyżowej:
- 20 g anyżu
- 250 ml spirytusu
- 250 ml wódki
- miód
Teraz czas na wódkę - zastępujemy nią spirytus i znów anyż trzymamy w niej przez 14 dni. Po tym czasie nastaw zlewamy i łączymy z wcześniej uzyskanym płynem na bazie spirytusu.
Zobacz też: Przepis na nalewkę anyżową
Nalewkę należy do smaku doprawić miodem. Zażywamy ją 3 razy dziennie po 15-20 kropli na łyżeczce cukru.
Tak przygotowana nalewka anyżowa działa jako skuteczny środek wykrztuśny. Używamy jej też przy bólach brzucha i kłopotach z trawieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz