Nalewka jabłkowa z rajskich jabłuszek nie jest nalewką często spotykaną. Wszystko to dlatego, że nie łatwo jest zdobyć rajskie jabłka. Jeśli jednak nam się to uda, to nalewkę z rajskich jabłek zrobić trzeba koniecznie.
Fot. thinkstockphotos.com |
Składniki nalewki z rajskich jabłek:
- 1 kg rajskich jabłek
- 1 l wódki
- 300 g cukru
- pół laski wanilii
- 5 goździków
- kora cynamonu
Na nalewkę wykorzystujemy tylko dojrzałe rajskie jabłka. Po umyciu ich kroimy je na ćwiartki. Zostawiamy gniazda owocowe z pestkami. Pokrojone jabłuszka wrzucamy do słoja, dodajemy pół laski wanilii przeciętej, jak zawsze, wzdłuż, goździki oraz pokruszoną korę cynamonu (około 2 cm). Wszystko to zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Warto, by była to mocna wódka, co najmniej 45%.
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe ale i ciemne miejsce na trzy tygodnie. Tego czasu, ze względu na pestki, nie warto przedłużać. Po jego upływie nastaw zlewamy przez gazę. Jeszcze nie filtrujemy, a zlany płyn zostawiamy jeszcze na tydzień.
Czytaj też: Nalewka jabłkowa
Dopiero teraz nalewkę możemy przefiltrować dokładnie. Czystą przelewamy do butelek i dokładnie korkujemy.
Nalewka z rajskich jabłek w chłodnym pomieszczeniu powinna jeszcze leżakować przez co najmniej sześć miesięcy.
Witam polecić Pan również inne trunki z tych jarskich jabłek ,sąsiad ma całe drzewo i nie wie co z tym robić ;)
OdpowiedzUsuń