Nalewka z kwiatów nie jest niczym niezwykłym. Kwiat czarnego bzu wykorzystywany jest w kuchni na kilka sposobów. Jednym z nich jest właśnie zrobienie nalewki z kwiatów czarnego bzu.
Składniki na nalewkę z kwiatów czarnego bzu:
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 2 cytryny
- 3 limonki
- 0,7 kg cukru
Najpierw starannie trzeba przygotować kwiat czarnego bzu. Musimy poobrywać wszelkie zielone elementy. To trochę robota głupiego, ale jak się z nią uporamy, to reszta pójdzie raz dwa.
Pod wrzątkiem umyte cytryny kroimy w plastry. W słoju wszystko układamy warstwowo - trochę kwiatów czarnego bzu, warstwa plastrów cytryny. I tak do wyczerpania surowca. Następnie wszystko zalewamy syropem, który zrobiliśmy z wody cukru.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu
Przykrywamy słój. Odstawiamy na około 10 dni.
Po tym czasie nalew starannie filtrujemy i wlewamy ponownie do słoja, ale już bez kwiatów czarnego bzu i plastrów cytryny. Łączymy z sokiem wyciśniętym z limonek i spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Co kilka dni, jak się nam przypomni, możemy mieszać.
Po 30 dniach nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i korkujemy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na sześć miesięcy.
Kwiat czarnego bzu był też ponoć przysmakiem cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał je smażone w cieście naleśnikowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz