sobota, 15 marca 2014

Nalewka z cytryny i limonki

Delikatna nalewka z cytryny i limonki, czyli cytrynowo-limonkowa ma dwie zalety. Po pierwsze przyjaźnie połechta podniebienia przedstawicielkom płci pięknej. Po drugie - uratuje nas od choroby, gdy zażyjemy jej w momencie, w którym poczujemy chwytające nas przeziębienie. 



Składniki na nalewkę z cytryny i limonki:


  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 0,7 l wódki


Warunkiem uzyskania dobrej nalewki jest przede wszystkim czystość. Dlatego zaczynamy od dokładnego umycia cytryn i limonek. Potem delikatnie obieramy je ze skóry. Musimy zadbać, by było jak najmniej białego, bo zepsuje nam to smak nalewki. 


Skórkę z cytryn i limonek wrzucamy czystego i sparzonego słoja. Zalewamy wódką. Odstawiamy na dwa tygodnie. 


Po dwóch tygodniach nalew na skórkach filtrujemy. Jednocześnie z cukru i wody przygotowujemy syrop. Wodę warto wcześniej przegotować - rozpuszczająca w niej cukier podgrzewamy ją tylko na tyle, by ów cukier się rozpuścił. 


Zimny syrop łączymy z przefiltrowanym nastawem na skórkach. Przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Pełny aromat nalewki cytrynowo-limonkowej pojawi się po miesiącu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz