Przygotowanie aromatycznej nalewki z jagód, czyli nalewki jagodowej jest czasochłonne i, przyznam szczerze, nieco upierdliwe. Jednak smak nalewki z jagód w długie zimowe wieczory wart jest całego zachodu.
Składniki na nalewkę jagodową:
- 0,6 l czarnych jagód
- 1 l wódki
- 300 g cukru
- szklanka wody
- kora cynamonowa
Dokładnie umyte i przebrane jagody delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu. Zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc.
Czytaj też: Nalewka z jagód dla pań
Następnie nalew filtrujemy. Jagody dokładnie wyciskamy. Przy tej czynności prawdopodobnie siebie i kuchnię nieco ubrudzimy, ale nie możemy sobie pozwolić na stratę soku z jagód do tego nasączonego alkoholem.
Z przegotowanej wody i cukru robimy syrop. Kto lubi bardziej wytrawne nalewki ten powinien znacznie zmniejszyć ilość cukru. Można też z niego całkiem zrezygnować, ale pamiętajmy, że wtedy nalewka musi dłużej dojrzewać.
W każdym razie syrop (lub wodę) łączymy z przefiltrowanym już nalewem i wlewamy do butelek. Trzymamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Pełnię aromatu nalewka z jagód zyska w okolicach Bożego Narodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz