sobota, 15 marca 2014

Aromatyczna nalewka jagodowa

Przygotowanie aromatycznej nalewki z jagód, czyli nalewki jagodowej jest czasochłonne i, przyznam szczerze, nieco upierdliwe. Jednak smak nalewki z jagód w długie zimowe wieczory wart jest całego zachodu.



jagodzianka, nalewka jagodowa z wódką, nalewka z jagód, przepis na nalewkę jagodowa,


Składniki na nalewkę jagodową:



  • 0,6 l czarnych jagód
  • 1 l wódki
  • 300 g cukru
  • szklanka wody
  • kora cynamonowa

Dokładnie umyte i przebrane jagody delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu. Zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. 

               Czytaj też: Nalewka z jagód dla pań

Następnie nalew filtrujemy. Jagody dokładnie wyciskamy. Przy tej czynności prawdopodobnie siebie i kuchnię nieco ubrudzimy, ale nie możemy sobie pozwolić na stratę soku z jagód do tego nasączonego alkoholem. 

Z przegotowanej wody i cukru robimy syrop. Kto lubi bardziej wytrawne nalewki ten powinien znacznie zmniejszyć ilość cukru. Można też z niego całkiem zrezygnować, ale pamiętajmy, że wtedy nalewka musi dłużej dojrzewać. 

W każdym razie syrop (lub wodę) łączymy z przefiltrowanym już nalewem i wlewamy do butelek. Trzymamy je w ciemnym i chłodnym miejscu. Pełnię aromatu nalewka z jagód zyska w okolicach Bożego Narodzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz