czwartek, 2 stycznia 2020

Cytrynówka wytrawna czyli nalewka z cytryną

Najczęściej korzystałem z przepisów na nalewki, które długo musiały czekać, by dojrzeć i nabrać smaku. Nalewka cytrynowa wykonana wedle tej receptury, na szczęście, gotowa jest do spożycia już w kilka dni po przygotowaniu.

na stole stoi kieliszek nalewki cytrynowej ozdobiony plastrem cytryny
Fot. Fotolia.com

Lubie nalewkę cytrynową wytrawną ponieważ w jej składzie nie ma cukru. Wystarczy więc, gdy przygotujemy:


  • 6 cytryn
  • 4 łyżki soku
  • litr wódki

Przepisów na nalewkę z cytryny jest dużo. Bardzo dużo. Niektóre kraje mają nawet swoje ulubione przepisy. Przeglądając tego bloga dowiesz się, że można zrobić cytrynówkę na sposób francuski. Włosi wcale nie chcieli być gorsi i proponują limoncello, czyli nalewkę cytrynową po włosku

Można też przygotować na nalewkę cytrynową na rumie. Nie mamy rumu? To nic. Zawsze znajdzie się przepis, by zrobić nalewkę cytrynową na koniaku

Pamiętajmy też,że cytryna jest świetna na zimę i na lato. W ciepłe dni możemy się orzeźwić nalewką miętowo-cytrynową. W lecie natomiast warto przygotować genialną nalewkę miodowo-cytrynową, która wspaniale sprawdzi się w zimie. Tylko trzeba poczekać kilka miesięcy aż ona dojrzeje. 

Na szczęście ten niemiły dla wielu okres oczekiwania można skrócić wykorzystując dziś podany przepis. 

Wykonanie

Cytryny należy dobrze umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Z jednej tylko wyciskamy sok, który mieszamy ze skórką ze wszystkich owoców i zalewamy go w słoiku wódką. Tak przygotowany nalew odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni.

Po tym terminie nie zostaje nic innego jak przefiltrować nalewkę (najlepiej przy pomocy ręcznika papierowego) i wlać do butelek. Od tego momentu nalewka nadaje się do spożycia.


1 komentarz: