środa, 12 listopada 2014

Nalewka miętowo-cytrynowa

Nalewkę miętową z cytryną można przygotowywać przez cały rok. Świeża mięta dostępna jest w niektórych sklepach spożywczych w doniczkach. Na dodatek nalewkę miętowo-cytrynową przygotowuje się szybko.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki miętowo-cytrynowej:

  • 3 gałązki świeżej mięty
  • sok z cytryny
  • 1 l wódki

Świeże gałązki z mięty myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką (dobrze użyć mocniejszej), szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Po dwóch tygodniach do nastawu wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Teraz całość można przefiltrować, najlepiej przez ręcznik papierowy, i wlać do butelek. Butelki oczywiście dokładnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia na kolejne dwa tygodnie.

               Czytaj też: Przepis na nalewkę miętową

Nalewka miętowa  z cytryną znakomicie nadaje się do degustacji w czasie upalnych dni. Ale schłodzona, podawana nawet z lodem orzeźwia o każdej porze roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz