Nalewki korzenne w smaku i zapachu bardzo często przypominają nam o pierniku. Nalewki z wyczuwalnym korzennym smakiem można przygotować z wielu owoców. Tu podam przepis na nalewkę korzenną na brandy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki korzennej na brandy:
- 1 l brandy
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
- pomarańcz
- ziele angielskie 5 szt
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 goździki
Przygotowanie nalewki korzennej zaczniemy od obrania sparzonej pomarańczy. Potrzebna nam bowiem będzie jedynie cienko obrana i pokrojona na drobniejsze części skórka pomarańczowa. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy ją do słoja, zalewamy brandy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Gdy nam się przypomni słojem możemy zamieszać - najlepiej raz dziennie.
Kolejny etap to filtrowanie. Cierpliwe i powoli nastaw musimy dokładnie przefitrować. Zajmie nam to sporo czasu, ponieważ mielony kardamon i cynamon będą nam zatykać materiał użyty na bibułę filtracyjną.
Czytaj też: 4 sposoby na filtrowanie nalewek
Gdy alkohol będzie się filtrować my spokojnie możemy przygotować z wody i cukru syrop. Syrop robimy z przegotowanej i chłodnej wody, lekką ją tylko podgrzewając by rozpuścić cukier. Gdyby woda z cukrem przekroczyła temperaturę 40 stop.C to też by ją trzeba filtrować.
Połączone oba płyny możemy wlewać do butelek. Dobrze zakorkowane w chłodnym miejscu powinny jeszcze leżeć przed co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie dopiero nalewka będzie idealna do spożycia.
Ojej, chyba jedynym minusem tegoz cudownego bloga jest fakt, ze nie mozna dodawac komentarzy anonimowo. Musialam celowo zalozyc jakies konto, byleby tylko moc napisac, ze wlasnie zaczelam produkcje powyzszej nalewki. Wyglada i brzmi niezwykle zachecajaco, dziekuje :)
OdpowiedzUsuń