piątek, 7 listopada 2014

Nalewka korzenna na brandy

Nalewki korzenne w smaku i zapachu bardzo często przypominają nam o pierniku. Nalewki z wyczuwalnym korzennym smakiem można przygotować z wielu owoców. Dziś podam jednak przepis na nalewkę korzenną na brandy. 


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki korzennej na brandy:

  • 1 l brandy
  • 0,5  l wody
  • 1 kg cukru
  • pomarańcz
  • ziele angielskie 5 szt
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 goździki

Przygotowanie nalewki korzennej zaczniemy od obrania sparzonej pomarańczy. Potrzebna nam bowiem będzie jedynie cienko obrana i pokrojona na drobniejsze części skórka pomarańczowa. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy ją do słoja, zalewamy brandy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Gdy nam się przypomni słojem możemy zamieszać - najlepiej raz dziennie.

Kolejny etap to filtrowanie.  Cierpliwe i powoli nastaw musimy dokładnie przefitrować. Zajmie nam to sporo czasu, ponieważ mielony kardamon i cynamon będą nam zatykać materiał użyty na bibułę filtracyjną.

              Czytaj też: 4 sposoby na filtrowanie nalewek

Gdy alkohol będzie się filtrować my spokojnie możemy przygotować z wody i cukru syrop. Syrop robimy z przegotowanej i chłodnej wody, lekką ją tylko podgrzewając by rozpuścić cukier. Gdyby woda z cukrem przekroczyła temperaturę 40 stop.C to też by ją trzeba filtrować. 

Połączone oba płyny możemy wlewać do butelek. Dobrze zakorkowane w chłodnym miejscu powinny jeszcze leżeć przed co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie dopiero nalewka będzie idealna do spożycia.

1 komentarz:

  1. Ojej, chyba jedynym minusem tegoz cudownego bloga jest fakt, ze nie mozna dodawac komentarzy anonimowo. Musialam celowo zalozyc jakies konto, byleby tylko moc napisac, ze wlasnie zaczelam produkcje powyzszej nalewki. Wyglada i brzmi niezwykle zachecajaco, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń