czwartek, 6 listopada 2014

Nalewka kakaowa

Nalewka kakaowa to intensywnie pachnący, gęsty napój. Można go w niewielkich dawkach stosować na poprawę nastroju. Ale nalewka kawowa nadaje się również jako dodatek do deserów i lodów.


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki kakaowej:

  • 100 g kakao
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 50 g mielonej kawy
  • 5 migdałów
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,75 kg cukru

Najpierw połowę laski wanilii drobno siekamy. Podobnie postępujemy z migdałami. Razem z kakaem i kawą wsypujemy do słoja. Całość zalewamy spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Słojem codziennie wstrząsamy.

Po 10 dniach nastaw musimy przefiltrować. Najlepiej zrobić to przez ręcznik papierowy. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez filtr z cukru i przegotowanej wody przygotowujemy syrop. Teraz alkoholowy, przefiltrowany nastaw mieszamy z syropem i w słoju ponownie odstawiamy na 10 dni.

Po tym czasie cały płyn jeszcze raz filtrujemy. Przelewamy do butelek i wynosimy do chłodnego pomieszczenia. 

Tak przygotowana nalewka kakaowa nie wymaga leżakowania i natychmiast nadaje się do degustacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz