czwartek, 23 lipca 2015

Nalewka miodowo-cytrynowa z rumem na zimę

Niektóre nalewki mają te właściwości, że działają wybitnie rozgrzewająco. Do takich należy nalewka miodowo-cytrynowa, którą możecie wykonać według podanego poniżej przepisu. Ponieważ wymaga ona kilku miesięcy leżakowania, przeto lato jest najlepszym okresem, by ją przygotować.

fot. Fotolia.com
Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:

  • 1 kg miodu
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 rumu
  • 1 l wody
  • 9 cytryn
  • 5 goździków
  • gałka muszkatołowa

Całą pracę zaczynamy od zagotowania wody. Gotujemy ją przez 15 minut  razem z goździkami i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Następnie studzimy.

Teraz możemy zabrać się za cytryny. Interesuje nas ich skórka, więc cytryny dokładnie myjemy i cieniutko obieramy. Skórkę kroimy w cienkie plastry, a z cytryn wyciskamy sok.

            Zobacz też: Długodystansowa nalewka z miodem

Gdy woda z przyprawami wystygnie wlewamy ja do słoja, do którego dodajemy miód. Mieszamy, żeby nam się rozpuścił. Do słoja teraz wrzucamy skórki z cytryny i wyciśnięty z nich sok. Na koniec zalewamy rumem i spirytusem.Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy.

Koniec pracy następuje już po trzech dniach. Wtedy to filtrujemy nastaw rozlewamy go do butelek.Butelki musimy szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego pomieszczenia. 

Tam powinny one leżakować przez sześć miesięcy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz