Nalewka z czerwonych owoców jest propozycją dla tych osób, którym znudziły się już proste nalewki o łatwym do odgarnięcia smaku i aromacie. Nalewka zrobiona na soku z wiśni, malin i czerwonych porzeczek pozwala nam uzyskać trunek o niecodziennym smaku i efektownym bukiecie.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czerwonych owoców:
- 2 litry soku z czerwonych owoców
- 1 l wódki
- 0,1 l koniaku
- 0,4 kg cukru
Czerwone owoce, do których zaliczamy wiśnie, maliny i czerwoną porzeczkę, mieszamy mniej więcej w różnych proporcjach. Najpierw musimy z nich uzyskać sok. W tym celu wsypujemy owoce do emaliowanego garnka, skrapiamy wódką, przykrywamy i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Trzymamy je tak długo, aż owoce zbrązowieją.
Zobacz też: Ratafia czyli nalewka wieloowocowa
Z garnka owoce przekładamy na sito i cierpliwie czekamy, aż wycieknie z nich sok. Gdy zadowoli nas jego ilość, to owoce przeznaczamy na dżem, a sok mieszamy w słoju z cukrem i koniakiem. Słój odstawiamy i czekamy kilka dni aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dopiero teraz do słoja dolewamy wódkę. Płyny starannie mieszamy i filtrujemy. Nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia co najmniej na sześć miesięcy.
A tego koniaku to jednak nie dodajemy - bo go nie ma w składnikach, czy też to jest ten 0,1 l, tyle, że nie spirytusu.
OdpowiedzUsuń