poniedziałek, 20 lipca 2015

Nalewka z czerwonych owoców z koniakiem

Nalewka z czerwonych owoców jest propozycją dla tych osób, którym znudziły się już proste nalewki o łatwym do odgarnięcia smaku i aromacie. Nalewka zrobiona na soku z wiśni, malin i czerwonych porzeczek pozwala nam uzyskać trunek o niecodziennym smaku i efektownym bukiecie.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z czerwonych owoców:

  • 2 litry soku z czerwonych owoców
  • 1 l wódki
  • 0,1 l spirytusu
  • 0,4 kg cukru

Czerwone owoce, do których zaliczamy wiśnie, maliny i czerwoną porzeczkę, mieszamy mniej więcej w różnych proporcjach. Najpierw musimy z nich uzyskać sok. W tym celu wsypujemy owoce do emaliowanego garnka, skrapiamy wódką, przykrywamy i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Trzymamy je tak długo, aż owoce zbrązowieją. 

               Zobacz też: Ratafia czyli nalewka wieloowocowa

Z garnka owoce przekładamy na sito i cierpliwie czekamy, aż wycieknie z nich sok. Gdy zadowoli nas jego ilość, to owoce przeznaczamy na dżem, a sok mieszamy w słoju z cukrem i koniakiem. Słój odstawiamy i czekamy kilka dni aż cukier się całkowicie rozpuści.

Dopiero teraz do słoja dolewamy wódkę. Płyny starannie mieszamy i filtrujemy.  Nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia co najmniej na sześć miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz