wtorek, 10 lutego 2015

Listówka - nalewka na liściach czarnej porzeczki

Najczęściej przygotowujemy nalewki z owoców. Ale można również przygotować je na liściach. Klasycznym przykładem jest listówka z liści czarnej porzeczki, na którą poniżej znajdziecie przepis.




Składniki listówki z czarnej porzeczki:

  • liście młodej porzeczki
  • spirytus 70%
  • 1 szklanka miodu
  • sok z cytryny

Listówkę z czarnej porzeczki przygotowujemy wczesną wiosną, gdy na krzakach pojawią się już liście, ale nie ma jeszcze owoców. Liście w dowolnej ilości - tak by luźno ułożone zajęły całe naczynie, które przeznaczamy pod tę produkcję. Liście oczywiście przed włożeniem do słoja myjemy. 

              Czytaj też: Przepisy na nalewkę z czarnej porzeczki

Umyte liście zalewamy spirytusem tak, aby wszystkie w nim się zatopiły. Na nasze potrzeby możemy przyjąć, że na każde pół litra spirytusu dodamy około 200 mln wody, czyli niepełną szklankę.

Słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Nie powinny do niego dochodzić promienie słońca, bo nastaw szybko stanie się brzydko zielony. Warto natomiast od czasu do czasu nim wstrząsnąć.

Po mniej więcej dwóch tygodniach zlewamy nalew, który wlewamy do butelki, którą musimy szczelnie zamknąć. Liście zalewamy miodem (lub - mniej aromatycznie cukrem), dodajemy kilka kropel cytryny i znów odstawiamy na kilka dni - do momentu jak się miód rozpuści. 

Teraz zlewamy miodowy syrop i łączymy go z pierwszym nastawem. Jeśli uznamy, że za dużo miodu zostało na liściach to możemy je zalać jeszcze raz wódką i poczekać dwa dni, a potem połączyć z resztą zebranego wcześniej nastawu. 

               Zobacz też: Listkówka brzoskwiniowa na liściach brzoskwini

Płyn wlewamy do słoja, w którym nalewka się przygotowywała i znów czekamy kilka dni aż na dnie naczynia pojawi się osad. Teraz ściągamy klarowny płyn, a resztę filtrujemy przez białą bibułkę i wlewamy do butelek.
Listówka porzeczkowa powinna jeszcze dojrzewać przez kilka tygodni.

Można ją potem dodać do nalewki z czarnej porzeczki lub kosztować samej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz