wtorek, 10 lutego 2015

Nalewka malinowa na rozgrzewkę

W sezonie malinowym warto pomyśleć o nalewce malinowej, która jest znakomitym lekarstwem na przeziębienia. Ten przepis na malinówkę nie wymaga dużego zaangażowania a nalewka z malin na spirytusie nigdy nie zaszkodzi.



Fot. Autor bloga


Składniki nalewki malinowej:


  • 2 kg malin
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 2 l wody

Przygotowanie malinówki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Pamiętajmy, że używamy przegotowanej i wystudzonej wody, którą potem podgrzewamy tylko na tyle, by łatwo rozpuścić w niej cukier. 

               Zobacz też: Nalewka z malin na dwa sposoby

Gdy syrop stygnie przebieramy i selekcjonujemy maliny. Zdrowe i dojrzałe wrzucamy do słoja, który potem zalejemy syropem. Dopiero na końcu dolewamy spirytus. Słój zamykamy i odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce.

               Czytaj też: Prosta i łatwa malinówka

Po dwóch tygodniach płyn zlewamy i filtrujemy. Malin nie wyrzucamy. Zakonserwowane alkoholem szybko się nie zepsują a można je dodać do herbaty, lodów czy ciasta. Można też zrobić z nich dżem. Przefiltrowany płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce. 

Tak przygotowana nalewka malinowa powinna leżeć co najmniej przez miesiąc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz