W sezonie malinowym warto pomyśleć o nalewce malinowej, która jest znakomitym lekarstwem na przeziębienia. Ten przepis na malinówkę nie wymaga dużego zaangażowania a nalewka z malin na spirytusie nigdy nie zaszkodzi.
![]()  | 
| Fot. Autor bloga | 
Składniki nalewki malinowej:
- 2 kg malin
 - 1 l spirytusu
 - 1 kg cukru
 - 2 l wody
 
Przygotowanie malinówki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Pamiętajmy, że używamy przegotowanej i wystudzonej wody, którą potem podgrzewamy tylko na tyle, by łatwo rozpuścić w niej cukier.
Zobacz też: Nalewka z malin na dwa sposoby
Gdy syrop stygnie przebieramy i selekcjonujemy maliny. Zdrowe i dojrzałe wrzucamy do słoja, który potem zalejemy syropem. Dopiero na końcu dolewamy spirytus. Słój zamykamy i odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce.
Czytaj też: Prosta i łatwa malinówka
Po dwóch tygodniach płyn zlewamy i filtrujemy. Malin nie wyrzucamy. Zakonserwowane alkoholem szybko się nie zepsują a można je dodać do herbaty, lodów czy ciasta. Można też zrobić z nich dżem. Przefiltrowany płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce.
Tak przygotowana nalewka malinowa powinna leżeć co najmniej przez miesiąc.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz