środa, 11 lutego 2015

Najprostsza nalewka figowa

Figi są niedocenianym owocem, a można na nich robić bardzo dobre nalewki. Podany tu przepis na nalewkę z fig jest bardzo prostym i łatwym do wykonania. Nie wymaga dużego nakładu pracy, więc choćby dlatego wart jest wypróbowania.





Składniki nalewki figowej:



  • 0,25 kg świeżych fig
  • 1 l wódki

Świeże figi najpierw należy umyć a potem pokroić w drobne, nieregularne kawałki. Owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Stawiamy w ciepłym, ale ciemnym miejscu.

             Zobacz też: Przepisy na nalewkę z fig

Po dwóch tygodniach płyn zlewamy a owoce dokładnie wyciskamy. Nie wyrzucamy ich starając się znaleźć dla nich inne zastosowanie używając do zrobienia keksu, albo do deserów. Nalewkę natomiast filtrujemy dokładnie i przelewamy do butelek. 

Butelki dobrze zamknięte wynosimy do piwnicy. Ale z degustacją należy się jeszcze wstrzymać przez pół roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz