Nalewka z jaśminu ma bogaty bukiet. Działa także leczniczo. Delektować się nalewką jaśminową możemy wtedy, gdy dręczy nas stres, musimy rozjaśnić swój umysł, albo dodać sobie energii. Tak więc opłaca się nazrywać kwiatów i przyrządzić nalewkę z płatków jaśminu.
Fot. Pan Piter |
Składniki na nalewkę z jaśminu:
- Pół słoja kwiatów jaśminu
- 1 l spirytusu 70%
- 200 g miodu
- 0,5 l wody
- sok z cytryny
Kwiaty jaśminu myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. wkładamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem o mocy 70%. Płatki muszą być przykryte alkoholem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Po trzech tygodniach przelewamy nastaw. Płatki kwiatów jaśminu wyrzucamy. Płyn łączymy z syropem przygotowanym z miodu i wody. Dodajmy też dwie łyżki soku z cytryny. I odstawiamy na kolejny tydzień.
Zobacz też: Nalewka z kwiatów głogu
Teraz już tylko pozostaje przefiltrować nalewkę i wlać do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze poleżeć w piwnicy zanim nabiorą pełnego aromatu.
A ten słój to jaki ???
OdpowiedzUsuńCo Wy macie z tymi cytrynami. Do każdej nalewki proponujecie limonki albo cvytryny. ... eh.
OdpowiedzUsuńKilka kropel soku z cytryny lub limonki uwypukla smak nalewki. Dzięki temu zamiast zwykłej nalewki można mieć bardzo dobrą nalewkę.
OdpowiedzUsuńGotowanie miodu to słaby pomysł. Wszystko co w nim cenne i dobre jest zabijane przez temperaturę. Do gotowania- polecam cukier. A jak z miodem to W CIEPŁEJ przegotowanej wodzie należy go rozpuścić.
OdpowiedzUsuń