poniedziałek, 9 czerwca 2014

Nalewka mirabelkowa na rumie

Śliwki mirabelki są owocami, które łatwo zdobyć. Za kilka groszy można je dostać na targu lub zerwać na opuszczonej działce. Nalewka z mirabelek jest bardzo prosto do przyrządzenia. Mirabelkowa nie wymaga też długiego leżakowania. Według podanego poniżej przepisu na nalewkę z mirabelek nie potrzeba spirytusu tylko rum.


Fot. Emma Cooper

Składniki nalewki mirabelkowej:
  • 1 kg mirabelek
  • 2 l białego rumu
  • cukier
Śliwki mirabelki należy dokładnie umyć i pozbawić pestek. Na moment zanurzamy je we wrzątku i potem już umieszczamy w słoju. Zalewamy je rumem i dodajemy cukru.

Ten przepis na nalewkę z mirabelek nie podaje ile dokładnie ma być dodane cukru. Według gustu. Kto bardziej woli smak i aromat alkoholowy daje mniej cukru (ok. 250 g). 
Kto lubi słodki ulepek może go wrzucić nawet kilogram. 

                  Czytaj też: Prosta nalewka mirabelkowa

Słój szczelnie zamknięty odstawiamy na dwa miesiące. Początkowo możemy nim potrząsać od czasu do czasu, żeby się cukier dokładnie rozpuścił. 

Następnie nalewkę dokładnie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Degustować można już po dwóch tygodniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz