środa, 6 listopada 2019

Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami jest klasą w sobie - nie przypomina ani kremu z dyni, ani zupy pomidorowej. Dlatego w sezonie warto się skusić na takie danie, które urozmaici nasz jadłospis. 

koszyk warzyw z duza dynia, czerwonym pomidorem, cytryna i baklazanem
Fot. Woyime

Do przygotowania dania potrzeba:


  • 1 kg dyni
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • 3 cebul
  • pół puszki pomidorów
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • chili i sok z cytryny
  • pieprz,  papryka mielona i sól
  • oliwa lub masło do smażenia cebuli

Na zupę potrzebujemy około kilograma dyni, ale - jak wiadomo - sprzedawca nigdy tyle nie odkroi. Zawsze będzie trochę więcej. Ale nie warto się tym przejmować. 

Dynia jest warzywem, które w kuchni można wykorzystać wszechstronnie. Począwszy od tego, że nadaje się na nalewkę dyniową z imbirem, to można z niej przyrządzać pyszne dodatki do potraw. Mam tu na myśli zrobienie w słoiczkach pokrojonej dyni w zalewie octowej lub przygotowanie pysznej dyni w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem pomarańczy. 

Warzywo to może być również świetnym materiałem na samodzielne danie, tak jak na przykład faszerowana dynia makaronowa. Wspaniały jest również krem z pieczonej dyni

Wykonanie

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Ponieważ dyni było więcej niż kilogram wykorzystałem 1,5 litra bulionu. Zamiast własnego, użyłem kostek.  Przepis mówi o warzywnym, ale może być i drobiowy i wołowy.

Bulionem zalewamy dynię i przysmażoną cebule. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 min, aż dynia zmięknie. Pozbywamy się liścia i ziela, a całość miksujemy. Przedtem jednak dodajemy pomidory (w ostateczności może być przecier pomidorowy), sok z cytryny (lub od biedy ocet winny) i przyprawy.

Receptura przewiduje, że dodane będą pomidory z puszki. Oczywiście jeśli będziemy mieć aromatyczne, świeże pomidory, to należy wykorzystać właśnie takie. Mając też takie warzywo nie wolno zapomnieć o obłędnym kremie z pieczonych pomidorów.

Zupę dyniowo-pomidorową można podawać z grzankami przystrojone pietruszką lub kleksem z jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz