wtorek, 5 listopada 2019

Jak upiec pyszną pierś z gęsi

Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie.

Fot. Matěj Vrtil 

Składniki potrzebne do upieczenia gęsiej piersi:


  • 1 pierś z gęsi
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 l wody
  • dużo majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 jabłka
  • tuzin suszonych śliwek

Na dzień przed pieczeniem wkładamy pierś z gęsi do garnka z wodą i solą dodaną w ilości jednej łyżki na 2 l wody. Rankiem pierś wyjmujemy, suszymy ręcznikami papierowymi i nacieramy majerankiem z czosnkiem.

Majeranku musi być dużo - nawet dwa opakowania popularnych producentów. Czosnek trzemy na drobnej tarce. Starajmy się do tej czynności nie używać praski. 

Zobacz też: Jak upiec kaczkę z kaszą

Piekarnik ustawiamy na 200 stop C. W tym czasie kończymy przygotowanie piersi. Skórkę nacinamy na krzyż i na patelni wytapiamy tłuszcz. Robimy to w ten sposób, że na zimnej patelni układamy pierś skórą do źródła ciepła i powolutku podgrzewamy. Gęsie tłuszcz wytapia się bardzo szybko i nie potrzeba do tego wysokiej temperatury.

Po kilku minutach, gdy skórka z gęsi jest przyrumieniona a tłuszcz wytopiony, przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, ale skórką do góry. Kość oczywiście zostawiamy.

Do naczynia dodajemy jabłka przecięte na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Luzem też wrzucamy suszone śliwki.

W 200 stopniach C. pierś z gęsi pieczemy przez godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stop. C i pieczemy jeszcze od 60 do 90 min (w zależności od wielkości piesi). Przez ostatni kwadrans można otworzyć naczynie, by lepiej przyrumienić skórkę.

Czytaj też: Nóżki kacze pieczone z jabłkami

Gęś podajemy ze smażonymi borówkami i kaszą gryczaną niepaloną.



1 komentarz: