środa, 18 marca 2015

Nalewka migdałowa

Nalewka migdałowa z obranych migdałów jest przykładem na to, że nalewki można robić niemal na wszystkim. I również przykładem na to, że nalewka im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje. 


Składniki nalewki migdałowej:

  • 1 kg migdałów
  • 1 l spirytusu 70%
  • 0,25 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 5 g cynamonu
  • 1 goździk

Najpierw musimy sparzyć migdały i obrać je z brązowej skórki. Potem powinniśmy je posiekać. Wrzucamy je do słoja i zalewamy spirytusem o mocy 70%. Jak uzyskać taką moc? Ponieważ nie jesteśmy aptekarzami i pomiary z dokładnością miejsca po przecinku nie są tu niezbędne, wystarczy gdy do 3/4 l spirytusu o mocy 96% dolejemy szklankę wody.

Słój trzeba teraz szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc od czasu do czasu mieszając. Migdały nam się już nie przydadzą, a do płynu dodajemy goździk, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na tydzień. 

               Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Po tygodniu z wody i cukru przygotowujemy syrop. Mieszamy z nim alkohol i starannie filtrujemy. Klarowną nalewkę wlewamy do butelek.

Butelki wynosimy w chłodne miejsce i próbujemy dopiero po pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz