wtorek, 17 marca 2015

Listkówka wiśniowa

Listkówka wiśniowa to nalewka na liściach wiśni. Przepis na listkówkę jest bardzo prosty, ale jednocześnie wymaga momentami aptekarskiej dokładności. Nalewkę najlepiej nastawiać wiosną, gdy na drzewach pojawią się młode i ładne liście wiśni.


Składniki listkówki wiśniowej:

  • 40 liści wiśniowych
  • 2 l wódki 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 krople esencji migdałowej
  • szczypta kwasku cytrynowego

Zebrane z drzewa wiśni najładniejsze liście należy umyć, wyłożyć i wyłożyć na dno słoja. Słój zalewamy wódką i zostawiamy w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Mniej więcej po pięciu dniach nastaw nabierze zielonej barwy. Wtedy macerację należy przerwać.

               Zobacz też: Nalewka wiśniowa bez cukru

Nastaw filtrujemy przez ręcznik papierowy lub flanelkę. Dodajemy dosłownie dwie krople esencji migdałowej odmierzone starannie kroplomierzem. Mała szczypta kwasku cytrynowego uwypukli i podkreśli kolor. 

Nalewka listkówka wiśniowa powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Degustować ją możemy już w tydzień po zamknięciu butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz