poniedziałek, 16 marca 2015

Mlekówka czyli nalewka farmaceutów

Do przygotowania nalewki farmaceutów używane jest mleko. Dlatego też tę nalewkę często nazywamy mlekówką. Od przygotowującego nalewkę farmaceutów wymagana jest dokładność i cierpliwość.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki farmaceutów:
  • 1 l spirytusu
  • 1 l mleka
  • 1 kg cytryn
  • 1 kg cukru.
Dużą starannością trzeba się już wykazać przy przygotowaniu cytryn. Jedną obieramy bardzo cienko i skórkę zostawiamy. Natomiast wszystkie inne cytryny obieramy ze skórki dokładnie pozbywając się albedo (czyli białych części). Cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do słoja. Dodajemy tam też pozostałe składniki, czyli mleko, cukier, zachowaną skórkę z jednej cytryny i - na samym końcu - spirytus. 

            Czytaj też: Zasady skutecznego filtrowania nalewek

Słój odstawiamy teraz w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy nim. A po miesiącu przystępujemy do filtrowania. 

 UWAGA! W przypadku nalewki farmaceutów filtrowanie to jedna z ważniejszych czynności. Nie wystarczy do tego zwykły ręcznik papierowy. Najlepiej użyć do filtrowania filtrów do kawy i nastawić się na to, że filtrowanie zajmie nam bardzo dużo czasu. 

             Zobacz też: Przepis na likier śmietannkowy

Przefiltrowana nalewka ma żółtawy kolor i delikatny smak. Klarowną wlewamy do butelek. Nalewce warto dać jeszcze miesiąc i dopiero wtedy warto ją degustować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz