piątek, 4 marca 2016

Likier śmietankowy na babskie pogaduchy

Przy domowym wyrobie alkoholi ważna jest wysoka jakość produktów. Ta stara prawda wyjątkowej mocy nabiera przy przygotowywaniu likieru śmietankowego. Bez dobrej śmietany nie otrzymamy dobrego likieru.

fot. Steven Ford
Składniki likieru śmietankowego:

  • 1 l dobrej śmietany
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 3 mandarynki,
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii

Mandarynki i cytrynę musimy dokładnie umyć i pokroić w kostkę. W miarę możliwości należy pozbyć się pestek. Wrzucamy cytrusy do słoja. Dodajemy pokrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Wlewamy śmietanę (np. kremową) i mieszając spokojnie, dolewamy spirytus. 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (przy użyciu drewnianej łyżki) i zamykamy szczelnie słój. Warto też jego zawartość mieszać co kilka dni.

               Zobacz też: Nalewka na mleku czyli farmaceutów

Po sześciu tygodniach przystępujemy do filtrowania nalewki. Najlepiej zrobić to przez gazę kilkakrotnie złożoną. Potem już tylko przelewamy płyn do butelek, które dobrze zamknięte wynosimy do piwnicy.

W chłodnym pomieszczeniu nalewka śmietankowa powinna jeszcze dojrzewać przez kwartał. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz