czwartek, 3 marca 2016

Jak zrobić likier curacao

Stosunkowo prostym sposobem można samodzielnie przygotować popularny likier curacao. Pamiętajmy tylko aby go nie mylić z popularnym blue curacao, bo to całkiem inne trunki.



Składniki likieru curacao:

  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej skórki mandarynek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 l białego rumu
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 0,5 kg miodu 
  • 5 g kwiatu muszkatołowego
  • 10 g cynamonu w laskach
  • 0,5 laski wanilii

Skórki obieramy z cytrusów możliwe delikatnie tak, by nie dostało się tam zbyt dużo białych elementów. Pomarańcze i mandarynki trzeba wcześniej oczywiście dobrze wymyć.

         Zobacz też: Jak przygotować likier Kahlua

Drobno pokrojone skórki wrzucamy do słoja. Dodajemy jeszcze do niego kwiat muszkatołowy (nie mylić z gałką muszkatołową), cynamon i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię.

Na końcu do słoja wlewamy najpierw rum a potem spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 dni. Każdego dnia słojem musimy zamieszać kilka razy. 

Czwartego dnia macerat filtrujemy. W czasie gdy płyn się klaruje przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Na likier curacao najlepiej pasuje miód akacjowy lub lipowy. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy przefiltrowany już alkohol.

Na końcu płyny mieszamy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze w spokoju leżakować co najmniej przez kwartał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz