Nalewkę z suszonych śliwek zawsze warto przygotować. Biorąc pod uwagę długi czas dojrzewania nalewki z suszonych śliwek warto ją zrobić o każdej porze roku, by była gotowa na tak zwane długie zimowe wieczory - jeśli nie po pół, to po roku oczekiwania. Poza tym nalewka z suszonych śliwek jest prosta w przygotowaniu.
Składniki nalewki z suszonych śliwek:
- 0,25 kg suszonych śliwek
- 0,25 l wódki
- 0,25 l wody
- 1 l spirytusu
Na nalewkę najlepiej jest wybrać polskie suszone (a nie wędzone) śliwki. Umyte, pozbawione pestek, kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Wlewamy do niego najpierw wodę, potem wódkę a na końcu spirytus. Mieszamy.
Czytaj też: Proste porady jak zrobić dobrą nalewkę
Słój odstawiamy na pięć tygodni. Od czasu do czasu możemy nim zamieszać. Potem już tylko pozostaje przefiltrowanie nalewki, wlanie jej do butelek i odstawianie.
Jak wspomniałem nalewka z suszonych śliwek powinna długo leżakować. Minimum to pół roku. Ale lepiej będzie gdy tak o niej zapomnimy na rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz