środa, 20 listopada 2019

Krem z dyni z winem

Nawet jeśli krem z dyni to tylko sezonowa potrawa, to warto mieć w zanadrzu kilka przepisów i wykorzystywać je na przemian. Krem z dyni z winem to potrawa, o której nie można zapomnieć.

Krem z dyni serwowany w słoiku i z drewniana lyzka

Podstawowe składniki:


  • litr bulionu
  • 1 kg dyni
  • cebulę
  • czosnek
  • oliwę
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • kurkuma
  • curry, oraz dodatkowo:
  • 15 dag żółtego sera
  • pół szklanki wina.

Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, bo można ją przygotowywać na kilka sposobów, więc nigdy nie powinna się znudzić. Ponieważ sezon na dynię rozpoczyna się gdy trwa sezon na pomidory, warto przygotować zupę z dyni z pomidorami. Wcale nie przypomina ona tradycyjnej pomidorowej. Można też przygotować obłędny, moim zdaniem, krem z dyni pieczonej. Do tej potrawy używany nieco wódki...

Wykonanie

Zaczynamy od buliony. Gdy się podgrzewa, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Cebule kroimy w niewielkie kawałki, można ją nawet dodatkowo posiekać.

Na patelni rozgrzewamy, bardzo mocno, oliwę i wrzucamy na nią cebulę. W momencie, gdy ma ona zamiar się rumienić, zalewamy ją winem. Najlepsze jest białe, ale można użyć i czerwonego. Grunt, żeby było wytrawne. Czekamy aż wino wyparuje, a cebula zrobi się miękka.

Czytaj też: Surówka z dyni i pomarańczy

Dodajemy ją do garnka, a na patelni smażymy dynię. Zajmuje to kilka minut, które możemy wykorzystać do pokrojenia sera. Dobrze jest kupić taki ser, który dobrze znosi wysokie temperatury i ładnie się topi. Wykorzystamy go do zagęszczenia zupy.

Usmażoną dynię wrzucamy do garnka i powoli gotujemy. Dodajemy żółty ser i mieszając czekamy aż się rozpuści. W międzyczasie dodajemy przyprawy - zrezygnowałem z kolendry i chili na rzecz curry. Dobrze je razem wymieszać w moździerzu. Kurkumy nie ma co żałować, bo ona jest właściwie tylko po to, by nadać kremowi pięknego koloru.

Podawać można z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz