środa, 11 września 2019

Nalewka z jałowca, czyli jałowcowa

Nalewkę z jałowca przygotowujemy szybko i nie wymaga ona dużego nakładu pracy. Taka nalewka idealnie nadaje się do dłuższego ucztowania, gdy spożywamy tłuste mięso i wędliny. Znacznie umila też posiłek przyrządzony z dziczyzny.

zielony krzak jalowca dojrzalymi niebieskimi i niedojrzalymi zielonymi owocami.
Fot. Bronisław Dróżka z Pixabay 

Lista składników nalewki z jałowca jest krótka. Potrzebujemy jedynie:


  • ziarna jałowca
  • łyżkę cukru
  • 1 l wódki

Ziarna jałowca można zdobyć w czasie wędrówki po lesie lub kupić w sklepie jako przyprawę. Stosujemy ją zresztą często do przygotowywania posiłków, zwłaszcza takich z dziczyzny. Jałowiec też może być wykorzystywany jako dodatek przy wyrobie nalewek, a klasycznym tego przykładem jest nalewka z tarniny.  

Wykonanie

Przygotowanie nalewki z ziaren jałowca nie jest trudne ani bardzo pracochłonne. Świeżych ziaren będziemy potrzebowali około 60-70. Suszonych o połowę mniej.

Umyte ziarna jałowca zgniatamy w moździerzu, wsypujemy do słoika i zasypujemy cukrem. Będzie on potrzebny do tego, by z jałowca wydobyć więcej aromatu. Następnie zalewamy to wódką. Nastaw trzymamy w ciemnym miejscu i co kilka dni warto nim potrząsnąć.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z czerwonych borówek

Po upływie czterech tygodni nalew filtrujemy i przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte przechowujemy jeszcze w piwnicy przez trzy miesiące. Jeśli jednak wcześniej nieco nalewki wykorzystamy, to tragedii nie będzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz