czwartek, 4 lipca 2019

Nalewka z czerwonych owoców z brandy

Jednym ze sposobów na uzyskanie aromatycznej nalewki jest mieszanie ze sobą owoców. Tutaj podaje przepis na nalewkę z czerwonych owoców (wiśni, malin i porzeczek) dodatkowo zaprawionych brandy.

Na drewnianym stole stoja karawki i kieliszek wypelnione czerwonym plynem
Fot. Fotolia.com


Do przygotowania nalewki potrzebujemy:


  • 2 l soku z owoców
  • 1 l wódki
  • 0,1 l brandy
  • 300  g cukru

Mieszanie ze sobą różnych owoców jest popularnym zwyczajem przy robieniu nalewek. Tak na przykład powstaje powszechnie znana ratafia. Rewelacyjna jest też nalewka na agreście, czerwonych porzeczkach i wiśniach

Wykonanie

Jak widać ze spisu składników, podstawowym surowcem jest sok otrzymany z wiśni, czerwonych porzeczek oraz malin. Ciekawy jest sposób uzyskania tego soku, na który musimy wybrać dojrzałe i zdrowe owoce pozbawione szypułek.

Owoce umieszczamy w emaliowanym garnku i skrapiamy wódką. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko rozgrzanego piekarnika - nie więcej niż 90 stop. C. Gdy owoce zaczną brązowieć wyjmujemy je z piekarnika i umieszczamy na sitku.

Teraz możemy sobie zrobić nieco wolnego i poczekać aż spłynie sok. Jeśli nie mamy dużej cierpliwości to lekko przygniatając owoce przyspieszymy oddawanie soku. Owoców nie wyrzucamy. Można je użyć do zrobienia ciasta.

Sok słodzimy i wlewamy do niego brandy. Mieszamy tak, by rozpuścił się cukier i wlewamy do słoja, który szczelnie zamykamy. Następnego dnia, gdy jesteśmy pewni, że cukier się całkiem rozpuścił do soku dolewamy wódkę.

Teraz całość musimy przefiltrować, wlać do butelek i odstawić je w chłodne miejsce. Na degustację powinniśmy poczekać co najmniej przez sześć miesięcy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz