Spośród wielu przepisów na nalewkę z aronii prezentowany poniżej jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Również nie trzeba długo czekać na końcowy efekt, gdyż do degustacji nalewka aroniowa nadaje się już po 100 dniach od rozpoczęcia produkcji.
Fot: Autor |
Składniki na nalewkę z aronii:
- 1 kg owoców aronii
- 1,5 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
- kawałek suszonego imbiru
Słój musimy szczelnie zakręcić, by nie ulatniał się alkohol. Odstawiamy go w ciepłe ale jasne miejsce. Na początku codziennie, później nieco rzadziej słojem mieszamy. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę aroniową
Po czternastu dniach nastaw przelewamy przez sito. Owoce nie będą już nam potrzebne, a płyn dokładnie filtrujemy. Klarowną nalewkę wlewamy do butelek, które szczelnie korkujemy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia, gdzie leżakować powinny jeszcze co najmniej przez kwartał.
Uwaga! Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki to można nieco zmniejszyć ilość dodanego cukru. Skutkuje to jednak tym, że nalewką powinna leżakować nieco dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz