czwartek, 24 listopada 2016

Nalewka chrzanowa na piwie

Świeże korzenie chrzanu od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej. Dlatego też warto przygotować sobie nalewkę chrzanową na piwie. I pić ją każdego dnia. 


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki chrzanowej na piwie:

  • duży korzeń chrzanu
  • 1 l ciemnego piwa

Nalewkę z chrzanu przygotowuje się bardzo prosto. Korzeń, około 100 g, ścieramy i zalewamy ciemnym piwem. Słój szczelnie zamykamy, ale co kilka godzin nim potrząsamy.

Po dwóch dobach nastaw filtrujemy. Nalewkę trzymamy w lodówce a spożywamy, w celach leczniczych oczywiście, codziennie. Wypijamy nie więcej niż dwie filiżanki.

W innej wersji ten nalewki do nastawu można dodać jeszcze około 30 g pączków z sosny. Działanie nalewki będzie podobne, ale smak całkiem inny. 

Tak przygotowana nalewka na chrzanie wzmacnia nasz organizm, działa bakteriobójczo i jest pomocna przy awitaminozie. Dawniej chrzan wykorzystywany był też przy nacieraniu skóry w wypadku zapalenia ścięgien. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz