Tatarak znany jest po wieloma nazwami - ajer, szuwar, kalmus. Kłącza należy zbierać w maju lub na początku czerwca. Ale na nalewkę używamy tatarak suszony, więc wykorzystując ten przepis na nalewkę tatarakową, możemy ją przyrządzać przez cały rok.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z tataraku:
- 150 g suszonego kłącza tataraku
- 1 l spirytusu 70%
- 0,1 l miodu wielokwiatowego
Tatarak wrzucamy do słoja i zalewamy go spirytusem o mocy 70%. Otrzymamy go (w przybliżeniu) wykorzystując 750 ml spirytusu 96% rozcieńczonych 300 ml wody.
Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w nasłonecznione miejsce. Codziennie nim mieszamy. Aż w końcu po sześciu tygodniach płyn dokładnie filtrujemy.
Klarowny płyn wlewamy na nowo do słoja, ale tym razem dodajemy do niego miód. Ponownie dobrze zamknięty slój odstawiamy. Tym razem na miesiąc. Słojem mieszamy płyn od czasu do czasu.
Ostatnim etapem przygotowania nalewki z tataraku jest przelanie jej do butelek. Niestety, dobrze zamknięte powinny one jeszcze odstać w chłodnym pomieszczeniu co najmniej pół roku.
Nalewka z tataraku działa wzmacniająco na żołądek, powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, przeciwdziała niestrawności, potęguje apetyt. Dobrze działa w leczeniu zapalenia oskrzeli i zatok. Wzmacnia układ nerwowy i aktywizuje pracę mózgu. Pomaga w bólach kości, chorobach pęcherza i nerek.
Przyjacielu, słyszałem że można użyć też świeżych kłączy tataraku do zrobienia tej nalewki. Mieszkam blisko jeziora i pełno go u mnie rośnie. Taki świeży tatarak też można zalać alkoholem? Czy otrzymam wtedy coś innego niż ajer?
OdpowiedzUsuń