środa, 6 kwietnia 2016

Rosolio - nalewka różana włoska

Nazwa tej nalewki różanej - rosolio - pochodzi z języka włoskiego. We Włoszech alkohol przygotowywany na bazie płatków róż jest popularny a pomysł pochodzi z Sycylii. Włoską nalewkę z płatków róży przygotujemy w półtora miesiąca.

Fot. Fotolia.com
Składniki włoskiej nalewki z płatków róży:

  • Płatki z 6 róż ogrodowych
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,4 kg cukru
  • 1/4 laski wanilii

Przygotowanie nalewki różanej jest proste, ale nietypowe. Opłukane płatki róży wkładamy do słoja. Dodajemy wanilię, cukier, zalewamy przegotowaną wodą. Na koniec dodajemy spirytus. 

            Zobacz też: Jakie nalewki robić w kwietniu

Słój szczelnie zamykamy i stawiamy do góry dnem. Po upływie 12 godzin słój obracamy i ustawiamy normalnie. Jednak po kolejnych 12 godzinach znów stawiamy go do góry dnem. Słojem, niczym klepsydrą, obracamy tak przez 10 dni.

Teraz należy już tylko przelać nastaw przez sito wyłożone gazą i przefiltrować (można przez ręcznik papierowy). Klarowny płyn wlewamy do butelek.

               Czytaj też: Nalewka różana z płatków róży

Szczelnie zamknięte butelki wynosimy w ciepłe i chłodne miejsce. Nalewka różana do degustacji nadaje się już po miesiącu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz