wtorek, 26 kwietnia 2016

Nalewka miętowa po angielsku

Jeśli chodzi o nalewki miętowe to nie może wśród nich zabraknąć przepisu na miętową po angielsku. Zebranie składników wymaga trochę zachodu. Ale w zamian otrzymamy nalewkę miętową o dobrym smaku i atrakcyjnym kolorze. 

Fot. Robert S. Donovan
Składniki nalewki miętowej po angielsku:

  • 0,3 litra świeżych liści mięty
  • 0,75 l wódki
  • 0,25 l wody
  • 0,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka gliceryny
  • 8 kropel zielonego barwnika spożywczego
  • 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego

Nalewkę przygotowujemy ze świeżo zerwanych liści mięty. Musimy je dokładnie umyć, wysuszyć i rozdrobnić. Najlepiej tak, by usunąć część łodygi. 

               Zobacz też: Nalewka ze świeżych liści mięty

Pokawałkowane części mięty wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Nie musi ona być bardzo mocna, wystarczy taka o mocy 40%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem mieszamy.

Po dwóch tygodniach nastaw cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Liście mocno wyciskamy. Uzyskany alkohol łączymy z wystudzonym już syropem zrobionym z wody i cukru. Mieszamy i dokładnie filtrujemy np. przez ręcznik papierowy. 

              Czytaj też: Nalewka miętowo-cytrynowa

Do przefiltrowanej już nalewki dodajemy glicerynę i po kilka kropel barwników spożywczych. Płyn mieszamy i wlewamy do butelek. 

Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny leżakować jeszcze co najmniej trzy miesiące. 

1 komentarz: