Przepis na nalewkę jeżynową z miodem powoduje, że musi ona długo dojrzewać. Jednak w rezultacie otrzymamy nalewkę o niezwykłym aromacie i nikt nie będzie miał wątpliwości, że warto było czekać.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jeżynowej z miodem:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 0,25 l rumu
- 0,5 l płynnego miodu
Po dwóch tygodniach nalew przelewamy przez sito. Owoce warto dokładnie przecisnąć, gdyż znajduje się w nich wiele aromatycznego soku i alkoholu. Jeżyny można potem przeznaczyć na dżem i nie trzeba ich wyrzucać.
Zobacz też: Prosta nalewka jeżynowa
Płyn wlewamy z powrotem do słoja i dodajemy do niego miód. Słojem, już obowiązkowo, mieszamy co najmniej raz dziennie. Gdy miód się całkiem rozpuście (mniej więcej po tygodniu) płyn musimy przefiltrować i klarowny przelać do butelek.
Butelki szczelnie zamknięte wynosi do chłodnego pomieszczenia. Powinny tam leżakować przez co najmniej pół roku. Nalewka z jeżyn nadaje się do picia, gdy nabierze pięknego, rubinowego koloru.
Ależ to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię. Napiszę za pół roku co mam.
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać opinii :)
UsuńBędzie. Nadtawiłem zgodnie z przepisem. Miód gryczany mam świeży, płynny, od kolegi pszczelarza. I pozostaje czekać.
OdpowiedzUsuń