poniedziałek, 29 lutego 2016

Nalewka kminkowa

Kminek jest niezbędnym składnikiem wielu sałatek i mięs. Można też z kminku uzyskać znakomitą nalewkę. Nalewka z kminku służyć też może jako przyprawa, bo kieliszek dodany do pieczeni wzbogaca aromat.


Składniki nalewki z kminku:

  • 4 stołowe łyżki kminku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 l wódki 

Przygotowanie tej nalewki jest proste. Kminek należy rozetrzeć w moździerzu i wsypać do słoja. Dodajemy do niego cukier i całość zlewamy wódką. Powinna to być wódka mocna, co najmniej 45%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

               Zobacz też: Nalewka z kminku z miodem

Po miesiącu kminkówkę musimy przefiltrować. Rozlewamy ją do butelek i zakorkowane wynosimy do chłodnego pomieszczenia. 

Przygotowana według tego przepisu kminkówka powinna jeszcze dojrzewać przez trzy miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz