piątek, 9 października 2015

Jak przygotować likier Kahlua

Kahlua to nie jest nalewka ale likier pochodzący z Meksyku. Używamy go do drinków, deserów a nawet dodatku do kawy. Kahlua, choć sklepowa ma tylko 20% alkoholu, to jest droga. Korzystając z tego przepisu uzyskamy likier za stosunkowo małe pieniądze.



Składniki do przygotowania likieru Kahlua:

  • 1,5 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1,25 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 8 szklanek cukru
  • 2 laski wanilii

Do przygotowania likieru Kahlua będziemy jeszcze potrzebowali naczynia z grubym dnem. To do niego wlewamy wodę, kawę i cukier. Naczynie stawiamy na gazie i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy cukier i kawa się rozpuszczą płyn odstawiamy je do wystygnięcia. 

Gdy napar wystygnie wlewamy do niego spirytus. Następnie płyn przelewamy do słoja. Dodajemy do niego też wanilię, którą - jak zawsze - przecinamy na pół wzdłuż. Teraz słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne zarazem miejsce.

               Zobacz też: Przepis na likier Amaretto

Po dwóch tygodniach nie pozostaje nam nic innego jak przecedzenie nastawu. Ta czynność nie wymaga wielkiej filozofii - wystarczy przelać trunek przez gęste sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą.

               Czytaj też: Jak samemu zrobić curacao

Przefiltrowaną Kahluę wlewamy do butelek. Zanim jej skosztujemy musimy przez miesiąc przetrzymać ją w chłodnym pomieszczeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz