poniedziałek, 14 września 2015

Nalewka rumowa

Ten przepis na nalewkę rumową z prawdziwym rumem niewiele ma wspólnego. No, może poza aromatem. Ale dzięki temu nalewka nie jest droga. Jest również łatwa w przygotowaniu, co powinno zachęcać do jej przygotowania.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki rumowej:

  • kieliszek esencji rumowej
  • 1 l spirytusu
  • 0,75 l wody
  • 150 g cukru
  • pół laski wanilii

Przygotowanie nalewki rumowej musimy zacząć od zrobienia karmelu. W tym celu na patelni najpierw rumienimy około 10 g cukru. Gdy zrobi się karmel zalewamy go wodą i dodajemy resztkę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. 

            Zobacz też: Nalewka śliwkowa z rumem

Wystudzony syrop cukrowo-karmelowy wlewamy do słoja. Wlewamy do niego jeszcze spirytus, esencję rumową i posiekaną połówkę laski wanilii. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Po trzech miesiącach nie pozostaje nic innego jak przefiltrować dokładnie nastaw, wlać do butelek i szczelnie je zamknąć. Nalewka rumowa przygotowana w ten sposób nadaje się do degustacji zaraz po przelaniu do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz