czwartek, 17 września 2015

Nalewka z dzikiej róży z winem

Nalewce z dzikiej róży wykonanej według tego przepisu przypisuje się właściwości lecznicze. Tej nalewki nie pijemy kieliszkami. Jedynie, w celach leczniczych, spożywamy łyżkami. Porcja na wzmocnienie to dwie łyżki stołowe.


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki z dzikiej róży:

  • 0,5 kg owoców dzikiej róży
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l białego, wytrawnego wina,
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Na początek czeka nas tytaniczna praca pozbycia się pestek. W owocach dzikiej róży jest ich sporo, więc ich usunięcie zajmie trochę czasu. Następnie owoce miksujemy i wrzucamy do słoja.

      Zobacz też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Teraz tę masę różaną zalewamy alkoholem. Na pierwszy ogień idzie wino. Dopiero potem spirytus (nigdy nie odwrotnie). Na koniec wlewamy jeszcze ciepły syrop wykonany z wody i cukru. Zawartość słoja dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 21 dni. 

      Czytaj też: Żenicha kresowa - wschodnia nalewka z dzikiej róży

Po tym czasie nastaw musimy dokładnie przefiltrować. Klarowny wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. I cierpliwie czekamy jeszcze sześć miesięcy aż nasza nalewka z dzikiej róży w pełni dojrzeje i nabierze odpowiedniego smaku. 

2 komentarze:

  1. Ale czy jest jakiś prostszy sposób pozbycia się pestek z róży , niż ich wydłubywanie *

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli jest to chętnie go poznam. Może ktoś się podzieli nim?

    OdpowiedzUsuń