środa, 3 czerwca 2015

Nalewka renklodowa dla cierpliwych

Nalewka ze śliwek renklod wykonana według tego przepisu wymaga od nas dużego nakładu pracy. I pamiętać trzeba, że gotowa do spożycia będzie dopiero za rok z kawałkiem. Wysiłek warto jednak podjąć bo nalewka renklodowa smakuje wybornie.



Składniki nalewki z renklod:
  • 0,5 kg śliwek
  • 1,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru
Najpierw z renklod musimy zrobić swoistą papkę. W tym celu z dojrzałych owoców usuwamy pestki a śliwki rozdrabniamy przy pomocy blendera. Następnie przecieramy je przez sito (w tym celu warto sobie pomóc chochlą, która ma kształt podobny do sita a powierzchnia przecierania jest większa), dodajemy cukier i blendujemy powtórnie. 

               Czytaj też: Nalewka ze śliwek renklod

Teraz tę papkę umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu możemy nim zamieszać.

Po dwóch miesiącach przychodzi czas na filtrowanie, co w przypadku takiej papki nie jest łatwe. Najpierw wiec całość przelewamy przez sito wyłożone gazą. Zatrzyma ona większe cząstki, ale na koniec nie zapomnijmy z gazy wycisnąć resztek płynu. Dopiero potem warto się zabrać za dokładniejsze filtrowanie.

               Zobacz też: 4 zasady filtrowania nalewek

Na koniec klarowną nalewkę renklodową przelewamy do butelek, które trzeba szczelnie zamknąć. Wynosimy je do piwnicy przynajmniej na rok. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz